Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Kom langs ons klimaatkraam
Entity view (Content)
Het weer is voor de landbouwer hét gereedschap waar hij dagelijks mee werkt. En net zoals je zonder verfkwast niet kan schilderen, kan een landbouwer zonder betrouwbaar weer geen gewassen verbouwen. Boeren steken daarom de handen uit de mouwen en gaan met klimaatverandering aan de slag. 44 bedrijven openen hun deuren en laten je kennismaken met de vele manieren waarop ze dat precies doen. Want als boeren zaaien, dan doen ze dat voor een betere toekomst voor ons allemaal!
Het klimaat is ook ons werkveld. In elke provincie kan je op 1 bedrijf onze klimaatconsulenten terugvinden. In hun klimaatkraam leer je spelenderwijs bij over de manieren waarop landbouwers vandaag al impact genereren op telkens een klimaatthema.
Circulaire landbouw maakt de cirkel rond
Antwerpen
- Bedrijf: Franken Agro.
- Consulenten: Emma van Steenweghen en Lukas Puffet.
We consumeren vandaag in 1 jaar tijd meer grondstoffen dan onze aarde in diezelfde tijd kan produceren. Willen we dat probleem aanpakken, dan moeten we zoveel mogelijk van die grondstoffen kunnen hergebruiken. Hoe zorgen landbouwers ervoor dat de reststromen op hun bedrijf opnieuw ingezet kunnen worden in de (bio)-economie?
De (be)rekening van onze voetafdruk
Limburg
- Bedrijf: Mark Nickmans.
- Consulenten: Stijn Bossin en Bieke Bockx.
De klimaatimpact van bedrijven, binnen de landbouw en daarbuiten, meten we aan de hand van een koolstofvoetafdruk. Hoe gaat die berekening binnen de landbouwsector precies in zijn werk? En hoe kunnen we eruit afleiden waar een landbouwer klimaatwinsten kan boeken?
Op missie naar minder emissie
Oost-Vlaanderen
- Bedrijf: Rodemoerhoeve.
- Consulenten: Pieter-Jan Delbeke & Sander Herinckx.
In Vlaanderen is zo’n 10% van de broeikasgasemissies afkomstig uit de land- en tuinbouw. Maar halveren we onze veestapel, dan gaat de totale Vlaamse broeikasgasuitstoot maar naar beneden met een schamele 3%. Waarom is dat zo, en wat doen we ondertussen wél om emissies te reduceren?
Energie kan je geven
Vlaams-Brabant
- Bedrijf: Petrushoeve.
- Consulent: Tom Schaeken.
De afgelopen jaren legden onze landbouwers wel 6 voetbalvelden vol aan zonnepanelen. Maar daarmee is hun potentieel als groene stroom producent zeker nog niet helemaal benut. Via welke manieren wekken landbouwers zoal hernieuwbare energie op? En hoe kan jij hen daarbij helpen?
De bodem, onze voorraadkast voor koolstof
West-Vlaanderen
- Bedrijf: Jos Depotter & Els Beuselinck
- Consulent: Jana Roels, Anna Demeyer & Patrick Meulemeester
Na de oceanen is de bodem de grootste opslagplek voor koolstof, een van de bouwstenen voor CO2. Als bodembewerkers zijn boeren belangrijke hoeders voor het vastleggen van die koolstof. Welke technieken gebruiken ze daarvoor en wat verstaan we nu eigenlijk onder koolstoflandbouw?