Primaire inhoud van de pagina

Entity view (Content)

Entity view (Content)

Wij en ons bedrijf

Op het bedrijf van Karel en Lies worden elk jaar 240 kalfjes geboren. De helft van de veestapel bestaat uit runderen van het Belgisch witblauw ras, de andere helft zijn Blonde d’Aquitaines. De Blondes kalven op een natuurlijk wijze af en de kalfjes blijven zes maanden zuigen bij de moeder. Alle dieren worden opgevolgd door veearts en vader Jacques Brusselmans. Het teeltplan van het bedrijf staat volledig in het teken van de eigen ruwvoederwinning. Ruim de helft van de oppervlakte bestaat uit graasweiden. De overige teelten zijn mais, tarwe, gerst en spelt. Aanvullend worden een aantal veevoedergrondstoffen gekocht zodat met de mengwagen een aangepast rantsoen kan samengesteld. De tarwe en de gerst worden elke maand op het bedrijf zelf geplet zodat de eigen granen kunnen vervoederd worden.

De stieren verlaten het bedrijf op de leeftijd van 20 maand en worden afgezet via de retail. De koeien blijven het hele traject op het bedrijf. Een deel hiervan wordt via een lokale beenhouwer, Slagerij Rosseels in Zele, verkocht. We zijn ook lid van POVV, een groep dynamische vleesveehouders. Deze vleesveehouders hebben allemaal dezelfde visie rond landbouw: familiaal, duurzaam en met respect voor dier, milieu en samenleving.

Wat valt er die dag te beleven?

Wandel rond in de stallen langs een uitgestippeld parcours. Karel en Lies geven graag een woordje uitleg bij beide vleesrassen. Je krijgt er te horen welke aanpak het beste past bij welk ras. Achteraf kan je een lekkere hamburger proeven en een drankje nuttigen. De kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin.

Wist je dat...

... door het pletten van granen deze veel beter verteerbaar worden voor de dieren?