Menu

Jo en Veronique Clarisse-Degrande, Justine en Davine • 't Hof Rozendale

Melkvee

Van kalfje tot koe

In 1998 namen Jo en Veronique het ouderlijk bedrijf over van moeder en vader Clarisse. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot een gespecialiseerd melkveebedrijf met als neventak vleesvarkens en aardappelen. Recent investeerde het koppel in een nieuwe melkveestal. Een deel van de melk verwerken ze zelf tot yoghurt, boter, platte kaas, pudding,.. . Wie fan is van de korte keten is bij Jo en Veronique aan het juiste adres! In de hoevewinkel verkopen ze niet alleen hun eigen verse producten rechtstreeks aan de consument maar ook groenten, fruit en kazen van collega’s. Wie iets koopt in de winkel, kan deelnemen aan de prijsvraag.

Wat valt er die dag te beleven?

Bezoekers krijgen aan de hand van wist-je-datjes een rondleiding van kalfje tot koe. Wie dat wil, kan een persoonlijke rondleiding krijgen door een deskundige. Je kan een kijkje nemen in de nieuwe melkveestal met lig- en loopruimte. Je zal zien dat men dierenwelzijn hier hoog in het vaandel draagt. De koeien worden gemolken in een carrousel, een ronddraaiend platform waar koeien rustig elk om beurt kunnen opstappen en na het melken weer afstappen. Via videobeelden kun je meevolgen hoe zo’n melkcarrousel echt werkt. Voor de kids is er leuke animatie voorzien terwijl de ouders na de rondleiding kunnen nagenieten bij een hapje en een drankje. Ze kunnen zich uitleven op het springkasteel, zich laten grimeren, een 'koe' melken, ... Bovendien krijgen de kids in ruil voor een ingekleurde tekening een leuk gadget.

Plattelandsklassen

Plattelandsklassen vzw voorziet, als landbouweducatieve dienst van Landelijke Gilden, een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs.
De eerste 50 leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.

Kortom, zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen op Dag van de Landbouw!